Dillkokt färskpotatis

Doften av färskpotatis som kokar tillsammans med dill är en riktig sommardoft. Om du vill ha kokt färskpotatis på lut till potatissallad eller stekt potatis är det bara att dubblera receptet.

 

Gör så här

  1. Skrubba potatisarna noga med kökssvamp eller potatisborste. Skölj och lägg sedan potatisen i en bunke. Har potatisarna väldigt olika storlek, börja med att koka de största och fyll på efter hand.
  2. Häll vatten i en kastrull och koka upp. Lägg ner potatisarna och kontrollera så att vattnet precis täcker potatisarna. Justera genom att hålla på mer vatten eller hälla bort vatten.
  3. Salta, lägg på dill och lägg på lock. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud tills potatisarna är mjuka.
  4. Stick i en potatis för att känna efter om den är färdigkokt. Mindre potatisar tar 20–30 minuter och större 30–40 minuter.
  5. Häll av vattnet och ånga av genom att helt kort ställa tillbaka kastrullen på plattan och skaka runt potatisarna.
  6. Servera färskpotatisarna nykokta.

Tips

Håll potatisen varm till servering genom att låta den ligga kvar i kastrullen, lägga en bit hushållspapper och en vikt kökshandduk över. Lägg locket överst.

 

 

 

Resursklok kommentar

Blev det potatis över? Kyl och använd till potatissallad eller andra potatisrätter.