Den här varianten på GT bjuder vår finska vän Maikki och hennes man Thom på. Vi har också smakat den ombord på Viking-skeppet på kryssning till Åbo och Helsingfors. Drinken är 2015 års världsmästare i gin och tonic. Den serveras med tranbär och en färsk rosmarinkvist, och bör serveras i ett högt gin och tonic-glas på fot för att aromerna från rosmarinen ska komma till sin rätt.

Gör så här

  1. Kyl glasen som drinken ska serveras i och kontrollera så att du har fina, stora iskuber i frysen.
  2. Fyll glaset med iskuberna och häll på gin. Nu ska isen ge ifrån sig ett härligt ljud när den krackelerar.
  3. Fyll på med tonic nästan hela vägen upp, beroende på hur stark du vill ha din drink. Lägg ner tranbären och stick ner rosmarinkvisten.

 

 

 

 

 

Kuriosa

På Kyrö Destilleri Company i byn Napue i Österbotten i Finland bryggs den här speciella ginsorten med råg som bas. Förutom råg innehåller ginen tranbär, havtorn, färska björklöv och älggräs. Skaparna, Kalle Valkonen och Mikko Koskinen säger sig vara inspirerade av barndomen och dess dofter av sommarstuga, skogar och sommaräng.
Kyrö Distillery Company vann 2015 Gin och Tonic-tävlingen på International Wine and Spirits Compentition (IWSC) med sin gin och tonic på Napue gin, Fever Tree Indian Tonic, tranbär och rosmarin. Bra gjort, eftersom de utmanades av tävlande från ett nittiotal olika länder och 150 olika gin-märken!