När min mamma Gerd skulle gifta sig gick hon en kurs i Finare Matlagning. Där fick eleverna bland annat lära sig att laga drömtårta. Det var lite knepigt att få till snitsen, så mamma och hennes klasskamrater kallade bakverket för Mardrömstårta.
Här kommer receptet jag använder på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Jag låter drömtårtan vila i baguette-plåten för att den inte ska förlora formen.
Gör så här
- Värm konvektionsugnen till 160°. Klä ett GN 1/1 med silpatmatta.
- Häll kakao, potatismjöl och bakpulver i hushållsassistentens bunke. Blanda samman.
- Knäck äggen i en annan bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul pösig smet med elvisp (ca 30 sek).
- Häll över äggsmeten i assistentens bunke under omrörning.
- Häll ut rulltårtssmeten på silpatmattan. (Den är väldigt rinnig, men mirakulöst nog blir det en kaka!)
- Grädda i 10-12 minuter i endast värme utan fläkt. Kontrollera med en sticka att kakan är genomgräddad.
- Ta ut kakan ut ugnen och låt svalna något. Strö strösocker över kakan.
- Lägg ett bakplåtspapper över och vänd kakan med hjälp av en plåt/bricka. Pensla baksidan av silpatmattan med kallt vatten och dra loss.
- SMÖRKRÄM: Lägg smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa med elvispen ca 1 minut till en jämn smet. Rör ner äggulorna i krämen.
- Bre ut krämen på kakbottnen. Lämna en kant på ett par centimeter längs ena långsidan.
- Rulla sedan försiktigt ihop rulltårtan från långsidan med hjälp av silpatarket. Den bör läggas så den avslutande kanten hamnar under i mitten så blir rulltårtsbitarna runda och fina.
- Rulla in hela rulltårtan i silpatarket, lägg över i baguetteform och kyl minst 20 minuter eller längre tid fram till servering. Jag tycker kakan blir bäst och enklast att skära om den får vila över natten.
- Servering: Skär upp i 1 ½ cm-bitar.