Den här kakan har hämtat sin inspiration från Spanien och Pan de Higo. Där äter man den tillsammans med fårmjölksosten manchego och charkuterier. Passa på att laga den här kakan när det finns fikon, mandel och julkryddor att tillgå. Den är ett perfekt sätt att ta tillvara rester från julens gottebord.
Den är lika god som dessert, gärna med en klick grädde spetsad med konjak.

Gör så här

  1. Ta bort skaftet och stjärnan på fikonen och klipp dem i mindre bitar. Lägg i en skål och droppa över konjak.
  2. Skålla och skala mandeln. Rosta den i torr stekpanna några minuter tills mandlarna börjar få fin ljusbrun färg.
  3. Mixa fikon och mandlar tillsammans. Det gör inget om mandlarna blir av lite olika grovlek. Lägg blandningen i en bunke och vänd ner kanej, nejlikor, anis och honung. Blanda samman till en homogen massa.
  4. Lägg plastolie i en liten rund form och lägg i massan. Plasta in och sätt en tyngd på. Låt stå under press i rumstemperatur 3−4 dagar.
  5. Skär upp i bitar före servering.

 

Tips

Det går också bra att rosta mandelkärnorna i ugn på 175°.

Serveringstips

Servera som kaka till kaffe eller te.

Servera som tillbehör på ostbricka.