Den finska ärtsoppan innehåller rökt kött eller fläsk och rotfrukter förutom ärterna. Jättegott tyckte både jag och maken.
Egentligen köpte jag torkade gröna ärter från Finska Butikens webbshop för att laga östgötsk grönärtsoppa, men det här receptet stod på förpackningen, så det måste ju prövas. Det både lät gott och smakade gott!

Gör så här

  1. Dag 1: Skölj av ärterna i en sil och lägg dem sedan i en bunke. Häll på vatten så att det står ca 5 cm över ärterna. Låt stå över natten.
  2. Dag 2: Häll bort blötläggningsvatttnet från ärterna genom silen och låt dem rinna av. Skala löken och rotfrukterna. Hacka löken fint och skär rotfrukterna i jämnstora bitar.
  3. Tärna sidfläsket. Fräs det i sitt eget fett i en stekpanna. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av.
  4. Lägg lök och rotfrukter i en stor kastrull. Häll på buljongen och tillsätt ärterna.
  5. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ärtsoppan 1 ½ − 2 timmar eller tills ärterna är mjuka. När ca 30 min återstår av koktiden, tillsätt fläsktärningarna, mejram och svartpeppar.
  6. Smaka av och justera kryddningen före servering.
  7. Servering: Servera ärtsoppan med senap.