Det här är en traditionell smördegsbakelse som serveras i Finland i juletid. Väldigt enkla att baka är julstjärnorna också, åtminstone om man utgår från färdigköpt smördeg och färdig sylt.
Förr brukade jag ha ett paket smördeg i frysen och sviskonsylt i kylen för oväntat besök i juletid. Det tog inte många minuter att svänga ihop frasiga julstjärnor till kaffet. Både degen och sylten köpte jag i Finska butiken i Hötorgshallen. Den fina butiken finns tyvärr inte mer, så nu blir det att göra smördeg själv alternativt köpa.
Sviskonsylten har jag ett recept på, följ länken nedan!
På finska heter dessa bakverk joulutorttu, vilket betyder julbakelser. På finlandssvenska säger man också jultårtor om de här bakverken.
Gör så här
- Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen och skär ut rutor, 8 x 8 cm (10 x 10 cm).
- Klicka på ca 2 tsk plommonmarmelad i mitten på varje. Skär en skåra från varje hörn in mot mitten på rutorna. Vik in hörnen, som på en vindsnurra, så att rutorna får formen av en stjärna.
- Grädda stjärnorna i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
- Servering: Sikta florsocker över kakorna med hjälp av en sil.