Sviskon, eller katrinplommon, är det samma som torkade plommon av en särskild sort, Prunus domestica ssp domestica. Plommonen är små, blå och väldigt söta, vilket gör dem extra lämpade att torkas.
Sviskonsylt använder du traditionellt till att fylla finska julstjärnor med, eller för att röra ut till kräm och servera till ålandspannkaka. Den här satsen ger lagom mycket sylt för att fylla 8-10 julstjärnor eller till en servering ålandspannkaka.

Gör så här

  1. Hacka sviskonen grovt. Lägg dem i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten.
  2. Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda ihop utan lock i ca 20 minuter. Låt svalna.
  3. Mixa sylten slät med stavmixer.

 

 

Resursklok kommentar

Tyvärr är de flesta torkade plommon som finns ute i handeln importerade. Så även de KRAV-certifierade. KRAV har också andra regler för odling i andra länder än Sverige.
Strösocker märkt Från Sverige kommer från svenskproducerade sockerbetor.

Serveringstips

Så här gör du ålandspannkaka med sviskonkräm
»Ålandspannkaka med sviskonkräm