Den här rätten blir allra bäst med små, ljusgröna paprikor som kallas paprika dolma. De brukar finnas i de flesta större livsmedelsbutiker. Hittar du dem, så passa på att laga den här rätten. Och tomatsåsen… Jag säger bara wow! Den är SÅ god! Het av chili och frisk av citron.
På ungerska heter fylld paprika töltött paprika och den här varianten, med tomatsås, heter töltött paprika paradicsommártásban. Originalreceptet innehåller en fyllning med ris, men jag föredrar fyllning utan ris, så så får det bli.
När vi var i Budapest 2016 var fylld paprika en vanlig rätt på matsedlarna. Såväl på små tavernor och ölstugor som på de lite finare restaurangerna. Tomatsåsen enligt det här receptet smakar som den vi fick i Budapest!

Gör så här

  1. Pressa lätt vid stjälkfästena på paprikorna så att dessa lätt kan tas bort. Pilla bort kärnorna ur paprikorna.
  2. Skala och hacka lök och vitlök till fyllningen fint. Fräs i oljan och lägg över på en assiett. Ställ åt sidan så länge.
  3. Tomatsås: Dela chilifrukten på längden, skrapa ut kärnorna och strimla fruktköttet. Skär sellerin i fina strimlor.
  4. Hetta upp oljan i en sauteuse eller låg, vid kastrull. Tillsätt tomatpurén och fräs den 30 sekunder. Ta av från värmen, tillsätt paprikapulvret och rör till en pasta. Tillsätt vattnet och rör ut pastan i det.
  5. Ställ tillbaka grytan på värmen, tillsätt sellerin, chilin och citronskalet. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud på låg värme 5 minuter.
  6. Fyllning: Lägg lök och vitlök till fyllningen i en bunke. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut kärnorna och hacka fruktköttet. Smula ner färsen och knäck ner ägget. Tillsätt salt, peppar och mejram och rör till en homogen blandning.
  7. Fyll paprikorna med blandningen och ställ dem i sauteusen. Koka upp, sänk värmen till låg och lägg på lock. Sjud paprikorna ca 30 minuter.
  8. Paprikorna ska bli ganska mjuka och fyllningen genomkokt. Stick i en paprika med en tandpetare. Om det kommer färgad köttsaft ska de sjudas lite till.
  9. Servering: I originalreceptet ska de här paprikorna serveras med kokt potatis. Det är gott, men eftersom det inte är något ris i fyllningen till mina paprikor passar det fint även med ris till.

Bilden på ungerska paprikasorter är tagen i stora saluhallen i Budapest, Nagy vásárcsarnok, vid tunnelbanestation Vámház körút.

Serveringstips

Servera gärna med en ungersk gurksallad, som svalkar ner chili-hettan i den här rätten.
»Ungersk gurksallad, uborkasaláta