Gravad regnbåge, till julbordet

Jag har turen att ha Wasahallen om hörnet från Kungl Skogs- och Lantrbuksakademien, KSLA. Där säljs den finaste odlade regnbåge, och jag gravar den och använder till julens silltallrik på KSLA istället för lax. (Det kan vara svårt att få tag på svensk lax.) Regnbågen jag köper är djupfryst och av väldigt fin kvalitet.
Här har vi räknat 20 g fisk per person till julens silltallrik, och då bör du få ut ca 40 portioner per fisksida. En del av vikten går bort när du skär loss skinnet.

Gör så här

  1. Tina regnbågsfiléerna till hälften. Torka av ytan.
  2. Grovhacka dillen med stjälkar och allt.
  3. Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in laxbitarnas köttsidor med blandningen. Klappa sedan in dillen ovanpå.
  4. Lägg fiskfiléerna med köttsidorna mot varandra i ett GN-bleck. Täck med plastfolie. Ställ i kyl i 2 dygn. Vänd flera gånger under tiden.
  5. Servering: Torka av ytan på laxfiléerna. Skär upp i tunna skivor och servera med hovmästarsås.

Serveringstips

Så här gör du hemgjord hovmästarsås
»Hovmästarsås