Det här sättet att anrätta potatis är klassiskt och väldigt gott. Den passar bäst till eleganta anrättningar av kött och fågel. När du ska skåra potatisarna, lägg dem i en hållare eller i en träsked, så sjunker inte kniven för djupt ner.
Det finns matlagare som även lägger riven ost på toppen av potatisarna, men så ser inte ursprungsreceptet ut.
Rätten skapades under andra världskriget -därav ströbrödet- och serverades på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200º. Smörj en ugnssäker form.
  2. Skala potatisarna och skär dem till hälften i 3 mm tunna skivor. Jämna till dem i bottnen så att de står stadigt och lägg dem i formen.
  3. Smält smöret och pensla på potatisarna. (Eller hyvla tunna skivor med osthyveln och lägg på) Strö över salt, peppar och ströbröd.
  4. Baka potatisarna i ugn ca 45 minuter. Skeda gärna smöret som smälter ner i formen över potatisarna några gånger under tillagningen.
  5. Känn med en sticka så att potatisarna är mjuka rakt igenom.

Tips 1: Om du inte vill ha ströbröd på potatisen, strö riven ost över potatisarna efter ca 35 minuter.

 

Serveringstips

Ett annat kul sätt att göra hasselbackspotatis. Servera som förrätt med löjrom och syrad grädde
»Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde