När romansallaten är som finast bjuder vi gärna våra gäster på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, på vår matiga lunchsallad med Caesardressing på vårt vis. Vi har bytt ut parmesan i ursprungsreceptet och ersatt med Västerbottensost. Sardellerna i dressingen, som ska vara enligt originalreceptet, har vi ersatt med restaurangansjovis. Dressingen ska vara tjock för att fästa bra på sallatsbladen. Vi brukar toppa salladen med kycklinglårfilé.
När jag jobbade som sommarkock på Ågården i Trosa lärde mig deras kökschef Johanna att göra den här salladen.

Gör så här

 1. Caesardressing: Montera mixern med kniven. Skär restaurangansjovisen i mindre bitar.
  Skira äggen och spara vitorna.
  Häll ner äggulor, vinäger, citronsaft och senap i mixerns bunke. Mixa och häll ner oljan under vispning till en jämn majonnäs.
  Tillsätt ansjovisen och pressa ner vitlök (eller häll ner vitlökspulver) och mixa några tag. Tillsätt den rivna osten och kör till en homogen massa.
  Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt. Krydda med salt och svartpeppar.
 2. Förbered kycklingen. Värm ugnen till 175°. (Konvektionsugn 160°. Krydda båda sidor och lägg på bleck med innersidan uppåt. Tillaga 10 minuter. Ta ut, vänd och tillaga ytterligare 2 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär upp i strimlor.
 3. Förbered salladen. Skölj romansallat och rosésallat noga, låt rinna av, riv i grova strimlor och lägg upp den på handdukar i bleck.
 4. Förbered krutongerna och osten till servering. Stek brödkrutongerna. Flaga osten.
 5. Servering: Vänd ner dressing i salladen precis före servering. Toppa med brödkrutonger, flagad ost och malen svartpeppar. Servera kycklingen på eller bredvid.

LF: Rätten är laktosfri. 
GF:
Krutonger av glutenfritt bröd
Veggoalternativ:
Dressing gjord på kapris, topping av quornfilé.
Veganalternativ: Dressing gjord på veggomajjo, veggobröd och någon proteingröda, till exempel sötlupin.