Den här frestelsen är beräknad för bufféportioner, till exempel till julbordet med många flera rätter.
I köket på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien brukar vi använda färdigskuren frestelsepotatis. Ta annars med i tidsberäkningen att skala och strimla potatisen.

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Bryn löken i smör. Ta upp och lägg på ett bleck.
  2. Värm konvektionsugn till 160°, vanlig ugn till 200°.
  3. Skölj av frestelsepotatisen med iskallt vatten. Låt den rinna av.
    (Alternativt: Skala potatisen och skär den i strimlor. Lägg den i en bunke med iskallt vatten.)
  4. Öppna ansjovisburken/burkarna och ta vara på önskad mängd av spadet. Skär ansjovisfiléerna i smala strimlor.
  5. Smörj en ugnssäker form/ GN-bleck. Varva potatisstrimlor med peppar och lök i formen. Lägg de smala ansjovisstrimlorna i ett rutmönster och avsluta med ett lager potatis.
  6. Smaksätt grädden med ansjovisspad till önskad sälta. Häll den sedan över potatisen i formen. Strö över ströbrödet och hyvla på smöret med hjälp av en osthyvel.
  7. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i endast undervärme 45–60 minuter. Potatisen ska bli mjuk och frestelsen ska få fin färg.

Laga och frysa in:
Janssons Frestelse går utmärkt att frysa in.
Laga rätten helt klar, men hoppa över det sista momentet med att strö över ströbröd och hyvla över smör.
Låt frestelsen svalna och kyl sedan i blast chillern. Förpacka och frys in.
Tina rätten i kylskåp över natten. Värm ugnen till 175°, hyvla över smör, strö över ströbröd, täck med aluminiumfolie och värm i 15–20 minuter.