Äppelmos på Ingrid Marie-äpplen är jättegott som tillbehör till julskinka eller revbensspjäll. Självklart kan du göra en liten burk äppelmos på vilka äpplen som helst.
Kan även användas att lägga på frukostgröt eller yoghurt.

Gör så här

  1. Skär äpplena i mindre bitar och ta bort kärnhusen. Du kan skala om du vill, men kokar du med skalen på får du ett vackert julrött mos. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna.
  2. Lägg äppelbitarna i en kastrull tillsammans med vaniljstång och frön, kanel och stjärnanis. Pressa över citronsaft och låt koka upp. Sänk värmen och sjud under lock ca 5 min.
  3. Mosa eventuellt med en rotfruktsstöt och rör ner honung. Passera äpplemoset genom en sil med hjälp av en träsked. 
  4. Häll upp i en varm burk. Fyll burken ända upp, sätt på lock och låt svalna upp och ner.
  5. Kyl det avsvalnade moset och förvara burken i kyl.