Till jul passar det bra att förkoka revbensspjällen i god tid och lägga dem i frysen. På julafton värmer du revbensspjällen i ugnen så att de får en vacker yta.
Att skära spjällen i små rutor brukar vara uppskattat. Då kan var och en ta en fin bit spjäll utan ben, och gillar man rätten går det alldeles utmärkt att förse sig med en bit till.

Gör så här

  1. Lägg spjällen i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg i salt, peppar och lagerblad och låt koka upp.
  2. Sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda på låg värme i 30-45 minuter, beroende på tjocklek. Benen ska börja lossna och nästan falla av. Innertemperaturen ska vara 70°.
  3. Ta upp spjällen och låt dem svalna. Skär loss benen och skär köttet i rutor, 3 x 3 cm. Lägg rutorna tätt i formar för infrysning.
  4. Koka ihop buljongen och kyl den sedan över natten. Då är det enkelt att ta bort överflödigt fett som samlas ovanpå. Häll buljongen i burkar och frys in.
  5. Blanda samman salt, peppar, senapspulver, ingefära och gelé till glaze. Fördela glazen över spjällen i formarna. Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel och sätt på locken. Kyl ner ordentligt och frys in.
  6. På julafton: Låt formen/formarna med spjäll och den buljong som du ska använda tina över natten i kylskåp. Värm ugnen till 175°. Ta ut formen/ formarna ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
  7. Ta av locket/ locken på formarna, häll på buljong och värm på spjällen i ca 20 minuter.