Klassisk senapsgriljerad julskinka, KSLA

Mitt på julbordet tronar den, julskinkan. Jag köper färdigkokt julskinka. Industrin gör det så myckt bättre än jag, bara därför. Beroende på hur många som äter, brukar det gå åt en till två färdigkokta julskinkor på ca 3 kg. Jag brukar räkna ca 85 g skinka per person. Till skinkan brukar vi servera grönkål, hemgjort äppelmos och senap.
Det här receptet ger griljering för en skinka, så det är bara att dubblera.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 200°. Skär loss svålen från skinkan och jämna till den vita fettranden. Klappa skinkan torr med papper.
  2. Blanda samman senap och äggula till en jämn smet. Bre ut den över skinkan till ett jämntjockt lager.
  3. Sikta över ströbrödet och se till att det fastnar även på sidorna. Klappa fast ströbrödet försiktigt.
  4. Stänk över lite av skinkspadet eller lite smält smör.
  5. Ställ in skinkan i ugnen och griljera till vacker, guldbrun färg. Det tar ca 15 minuter.
  6. Låt skinkan kallna helt och kyl över natten.
  7. Skär skinkan i tunna skivor på 5:an på skärmaskinen.
  8. Servering: Lägg upp skivorna och dekorera med grönkål. Servera med äppelmos och senap.

Resursklok kommentar

Det ser snyggt ut att lägga upp skinkan som på den stora bilden, med en hel bit omgiven av skivor. De hela bitarna kan kantskäras och frysas in. Fint tärnad julskinka är toppen att till exempel lägga i pytt, ärtsoppa eller makaronilåda.