Påläggskräm på bondböna, örter och vitlök

Bondbönor, i sin skida, kan köpas färska på sensommaren. De blir till ett alldeles underbart pålägg på sommarens mackor tillsammans med örter och svensk rapsolja.
Om det inte är säsong för färska bondbönor kan du göra en liknande påläggskräm på torkade, skalade bondbönor. Blötlägg de torkade bönorna och koka dem sedan mjuka. Efter det kan du använda samma recept.

Gör så här

  1. Sprita bönorna och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud bönorna i 10 minuter.
  2. Häll sedan av kokvattnet genom ett durkslag och spola hastigt med iskallt vatten.
  3. Kyl bönorna helt. Den sega vita hinnan på bönorna behöver inte tas bort, den tillför fiber i påläggskrämen. Lägg bönorna i skålen till mixern.
  4. Hacka dill och persilja grovt och lägg ner. Tillsätt mynta, olja och citronsaft. Mixa tills du får en lagom konsistens. Pressa ner vitlöken. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
  5. Häll upp i en glasburk och sätt på lock. Förvaras i kylskåp.