Havreris är en relativt ny produkt i våra butiker (2020). På Kungl. Skogs- och lantbuksakademien använder jag den i stället för importerat vanligt ris. Precis som ris smakar havreriset inte så mycket i sig, utan passar som tillbehör till kryddiga rätter.
Havreris består av hela havrekärnor som ångbehandlats och putsats. En 1 kilosförpackning innehåller 12 dl som räcker till 20 personer. Till 5 personer är 3 dl okokt havreris lagom.
Självklart går det fint att koka havreris i buljong med olika kryddor, precis som vanligt ris.

Gör så här

  1. Smörj ett GN-bleck och häll i havreriset.
  2. Häll på vatten så att det precis täcker, och strö över saltet.
  3. Ställ in i konvektionsugnen och koka 15 minuter på ånga.
  4. Ta ut ur ugnen, fluffa upp med en gaffel och rör ner smöret eller oljan.

Tips
Det blir väldigt gott att blanda ner smörbrynt lök i havreris.
En extra dimension får havreriset blandat med gråärt eller gotlandslins.