Vilken lycka när september kommer och det blir skaldjurstider igen! Mot slutet av sommaren kommer längtan efter färska, nykokta skaldjur som fångas när de är som allra bäst. Krabba är ett av de första skaldjuren som dyker upp i fiskdisken och krabba naturell är en lyxig och delikat middag eller supé för dig och en vän.
När du ska köpa krabba, känn efter så att det känns tung. Då är chansen att du får en fin, välmatad krabba stor.

Gör så här

  1. Krabba passar bäst att servera delad och rensad. Då slipper man befatta sig med mindre smakliga delar som gälar, magsäck och hjärna när man sitter vid bordet och ska njuta av köttet.
  2. Har du köpt din krabba i en bra fiskdisk har man oftast brutit bort den platta stjärten på krabbans undersida. Gör det annars, och släng den.
  3. Lägg krabban med undersidan upp och såga den i två delar (längs med den praktiska linjen i mitten) med hjälp av en brödsåg. Såga ända ner tills skölden tar emot.
  4. När du kommer ner till skölden, knäck den hårt och bestämt mot kanten av en tjock skärbäda eller mot diskbänkskanten. Då brukar krabban snällt dela sig i två fina halvor.
  5. Bryt bort klorna. Knäck dem försiktigt med en nötknäckare, eller såga en skåra i skalet med brödsågen, så går det enkelt att pilla ut köttet. Bryt bort benen och gör lika dant.
  6. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida på alla fyra halvorna. Lyft ut kroppen och dra eller klipp bort gälarna, som du kastar bort. Ta också bort magsäcken, som sitter invid munnen, och hjärnan, som är en vit seg klump. Kasta bort.
  7. Lägg upp krabbans kropp inuti skölden och benen och klorna snyggt intill.
  8. Duka fram smör, bröd och ost och eventuella såser. Ställ en skål med vatten vid kuverten och duka med skaldjursgafflar och rejäla skaldjursservetter. En vanlig gaffel är också bra att ha, liksom en kniv att bre brödet med.
  9. Så här äter du: Använd skaldjursgaffeln och fingrarna. Pilla ur innanmätet under skölden, den orangefärgade rommen och det gröna eller gröngrå krabbsmöret.
  10. Bryt sönder och pilla ut allt vitt och eventuellt lite mörkare kött ut håligheterna i kroppen. Missa inte köttet i de runda håligheterna där benen går in i kroppen. Pilla ut köttet ur ben och klor.

Serveringstips

Vill du servera en god sås till krabban?
Här kommer några förslag.
»Hovmästarsås
»Majonnäs