Det var vår vän Susanne som bjöd oss på den här numera klassiska söndagsgrytan första gången. Vi var djupt imponerade, hur kunde en gryta som det bara tog 10 minuter att koka bli så god? Nu har jag lagat den här grytan oräkneliga gånger, och faktum är att den är lika god nu som då.
Det här är originalreceptet från tidningen Allt om Mat i början av 1980-talet. Om du ska dubblera receptet (grytan på bilden är dubbel sats) dubblera allt utom grädden, som inte kokar ihop så mycket. Ungefär 7 dl grädde är lagom till dubbel sats.

Gör så här

  1. Skär fläskfilén i skivor och bulta till skivorna lätt med handen. Krydda köttet med salt och peppar.
  2. Ansa och skär paprikan i strimlor. Skär cornichons på längden och hacka dem.
  3. Skär kabanossen i skivor. Lägg dem i en tjockbottnad gryta och hetta upp. Fräs korven i fettet som smälter ut. Ta upp korvarna, och bryn sedan även fläskfiléskivorna i fettet.
  4. Strö över mjöl och mejram, tillsätt korven och rör om. Häll på grädden, koka upp och sänk sedan värmen till medel. Låt grytan sjuda 10 minuter.
  5. Tillsätt syltlök och oliver och krydda eventuellt även med någon tsk spad från syltlöken.
  6. Servera grytan med ris och sallad.