Recept taggade med Höstgryta

Tre köttgrytor av en

När det är extrapris på grytbitar av nötkött kan det vara kul att ta en hel dag och laga en grundgryta som sedan smaksätts på tre olika sätt. Dela upp i fryslådor och ha på lut för kommande middagar.

Kreolskans söndagsgryta

Det var vår vän Susanne som bjöd oss på den här numera klassiska söndagsgrytan första gången.

Grundrecept: Gryta på nötkött

Det här är ett grundrecept för gryta på framdelskött av nöt, alltså högrev, märgpipa, bringa eller bog. Det finns också paket med ‘grytbitar’ i våra butiker, oftast utan vidare specifikation vilken styckningsdetalj som bitarna kommer till.

Älgkalops

Älgkött är ett magert kött och grytbitar kommer ofta från innanlår och ytterlår, som är väldigt magra styckningsdetaljer. Därför passar de bra i gryta, där köttet tillagas varsamt i fuktig värme.

Boeuf Bourguignon

En riktigt klassisk fransk köttgryta. Den serveras ofta med pasta eller gnocchi som tillbehör (bilden på boeuf bourguignon med spaghetti kommer från en krog i Paris), men kokt potatis eller potatismos är också gott till. Bästa grytan att bjuda på om ni är många.