Lángos kommer ursprungligen från Ungern och uttalas ’lanngosch’. Den består av ett friterat potatisbröd med någon sorts topping.
Under tiden för Vattenfestivalen (1991-1999) i Stockholm blev rätten bekant för mig. Lángos var under en tid ett populärt festivalbröd, men det verkar ha fått en renässans även i hemmaköket.
När vi var i Budapest 2016 och hade badat i det gigantiska badhuset Szechenyi, lunchade vi på lángos innan vi hoppade på spårvagnen tillbaka till stadens centrum igen. Jag valde tejföl (gräddfil) på min, och de gulliga tjejerna som vi delade bord med valde ost som topping.

Gör så här

  1. Häll det mesta av vetemjölet, ca 9 dl, salt och potatis i köksmaskinens skål. Smula jästen över.
  2. Häll i den fingervarma mjölken. Kör degen med degkrokarna några minuter till en ganska fast deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk eller vatten.
  3. Låt jäsa i skålen en timme till dubbel storlek. (Förbereder du dagen före kan degen jäsa i kylskåp.)
  4. Ta upp degen på mjölat underlag och knåda igenom den. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl, degen ska bli smidig och lätthanterlig.
  5. Platta ut tunna ovaler, ca 10 cm långa. Låt bröden jäsa 10-15 minuter.
  6. Hetta upp oljan till 180°.
  7. Fritera några degkakor i taget tills de får gyllenbrun färg, dvs någon minut på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  8. Servering: Låt bröden svalna något och lägg sedan på valfri topping.

Tips!
Om du förbereder i god tid och jäser degen i kylskåp, ta då fram den i god tid så att den hinner bli rumstempererad före friteringen.

Om du inte har en hushållstermometer, lägg en bit vitt bröd i den heta oljan. Om det blir gulbrunt på en minut är det dags att börja fritera.