Det här blir en liten, docksöt sockerkaka som jag bakar i en liten form. Anledningen till det är att det oftast inte är så många som äter helt veganskt i de sällskap jag serverar till på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, så det är resursklokt att baka i smått format.
Gör så här
- Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen.
- Häll socker och aquafaba i skålen till hushållsassistenten. Vispa tills det blir ljust och pösigt. Var försiktig så du inte vispar för länge så att skummet blir vitt och därmed för hårt vispat.
- Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Häll ner de torra ingredienserna plus citronskalet, vaniljpulvret, rapsoljan och havredrycken i bunken. Rör ihop smeten tills den är jämn.
- Häll upp sockerkakssmeten i formen. Ställ in den i mitten av ugnen och grädda ca 20 minuter. Känn efter med en provsticka som ska vara torr och ren. Grädda annars lite till.
- Låt kakan stå en en stund i formen innan du stjälper upp den. Ställ kakan att svalna med formen över.
- Servering: Skär upp i skivor före servering.
Tips
Receptet kan också bakas till 6 st muffins. Grädda då ca 10 – 12 minuter.