Liten sockerkaka på aquafaba och havredryck

Det här blir en liten, docksöt sockerkaka som jag bakar i en liten form. Anledningen till det är att det oftast inte är så många som äter helt veganskt i de sällskap jag serverar till på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, så det är resursklokt att baka i smått format.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen.
  2. Häll socker och aquafaba i skålen till hushållsassistenten.  Vispa tills det blir ljust och pösigt. Var försiktig så du inte vispar för länge så att skummet blir vitt och därmed för hårt vispat.
  3. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Häll ner de torra ingredienserna plus citronskalet, vaniljpulvret, rapsoljan och havredrycken i bunken. Rör ihop smeten tills den är jämn.
  4. Häll upp sockerkakssmeten i formen. Ställ in den i mitten av ugnen och grädda ca 20 minuter. Känn efter med en provsticka som ska vara torr och ren. Grädda annars lite till.
  5. Låt kakan stå en en stund i formen innan du stjälper upp den. Ställ kakan att svalna med formen över.
  6. Servering: Skär upp i skivor före servering.

Tips
Receptet kan också bakas till 6 st muffins. Grädda då ca 10 – 12 minuter.