De här kakorna fanns alltid på julbordet hos min mormor Ester Matilda. Fast mandelmusslor sa hon alltid, de här kakorna hette ’formar’ kort och gott. De fylldes med vispad grädde och hemlagad sylt.
Min mormor hade inte frys, men vi kan ta fram blåbär, lingon eller hjortron ur frysen för att lägga i mandelmusslorna.

Gör så här

  1. Skålla, skala och mal mandeln. Rör socker och smör poröst. Blanda i mandel, ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja. Rulla degen till en rulle och skär i 20 lika stora bitar. Tryck ut degbitarna ganska tunt i formarna.
  3. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen tills de är guldgula, ca 8 min.
  4. Låt kakorna svalna lite. Stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna. Låt dem kallna på galler.
  5. När de kallnat helt, lägg dem i burkar med lock och frys in dem. Formarna tinar på ett kick. Ta bara fram så många som du tänkt servera.
  6. Servering: Fyll formarna med vispad grädde och bär.