Marulksfilé med brynt smör

Marulken är fruktansvärt ful. Ett av våra barnbarn tyckte det var jättekul att gå till Hötorgshallen och titta på ‘fula fiskar’ efter att ha sett en marulk en gång.
Men fiskköttet är verkligen en dröm. Rejäla fibrer och härlig, lite skaldjursaktig smak. Filén går att tillaga på ett enkelt sätt. Bara pocherad eller som här, lättstekt i krusat smör, är det som behövs.
Synd bara att det här är en fisk som är rödlistad av WWF eftersom den hotas av utrotning. Har marulken kommit med upp ur havet tillsammans med annat fiske, så kallad bifångst, är det dock okej att äta den.

Gör så här

  1. Lägg marulksskivorna på en skärbräda och krydda båda sidor med salt och peppar. Börja sedan med att göra i ordning de tillbehör du tänkt servera till fisken.
  2. När alla tillbehör är klara, hetta upp smöret i en stekpanna och bryn det försiktigt. Sänk sedan värmen till låg och lägg ner fisken.
  3. Låt fisken puttra i det brynta smöret ca 2 minuter per sida. Vänd flera gånger. Om du ska servera hummerstjärtar till, dela dem och låt dem bli uppvärmda i smöret vid sidan av fisken.
  4. Servering: Lägg upp tillbehören på varma tallrikar, lägg på fiskskivorna och skeda över det brynta smöret. Toppa med löjrom eller hummerstjärt.

 

Resursklok kommentar

Marulken, som är en djuphavsfisk, är rödlistad av WWF. Lyssna med din fiskhandlare varifrån marulken kommer. Har den kommit med som bifångst i fisk- eller kräfttrål i Skagerack, Kattegatt eller Östersjön är den helt okej att köpa. Har marulken tagits upp med garn utanför Island, Portugal eller Biscayabukten är fisket okej, liksom om fisken kommer från MSC-certiferat fiske.