Musslor på grekiskt vis i kryddig sås

Eftersom det här receptet kommer från det grekiska köket är kryddningen typiskt grekisk, chili, grekisk oregano och en doft av kanel. På grekiska heter rätten midia pikantika. Hur många det räcker till beror på i vilket sammanhang rätten serveras. Som huvudrätt är den lagom till två personer. Som meze eller förrätt till fyra.
Originalreceptet har jag hämtat från ’Carl Butler i grekiska kök’ av Carl Butler själv, Cajsa Stenmark och Knut E Svensson. Hittar du den boken någon stans är den en perfekt nybörjarbok för dig som vill laga grekiskt av svenska råvaror.

Gör så här

 1. Rengör musslorna och skölj dem ordentligt i vatten. Kontrollera att samtliga musslor är ordentligt stängda, eller stänger sig när du knackar dem lätt i en skärbräda. Öppna musslor ska kasseras.
 2. Plocka bladen av persiljestjälkarna. Spara stjälkarna och finhacka bladen från persiljan.
 3. Häll vinet i en stor kastrull eller sauteuse. Lägg ner persiljestjälkarna och lagerbladet. Koka upp, lägg ner musslorna och lägg på lock. Låt musslorna koka 4−5 minuter eller tills alla öppnat sig.
 4. Ta av från värmen och plocka upp musslorna med hjälp av tången. Om någon mussla inte öppnat sig måste den kasseras. Lägg musslorna på ett fat och låt dem rinna av.
 5. Sila musselspadet från kastrullen ner i en bunke. Häll också på spadet som runnit av från musslorna. Plocka ut musslorna ur skalen, men spara några i sina skal till dekoration.
 6. Ta upp tomaterna ur burken med hjälp av tången. Häll spadet från burken i bunken med musselspad. Tärna tomaterna grovt.
 7. Skala och hacka rödlöken och vitlöken fint. Dela chilin på längden, skrapa ut kärnorna och fruktköttet tunt.
 8. Hetta upp olivoljan i en traktörpanna. Lägg ner rödlöken och fräs den på medelvärme någon minut. Tillsätt vitlöken och chilin och låt den fräsa med någon minut.
 9. Häll ner musselspadet, tomatspadet och tomaterna. Krydda med kanel, oregano, salt och peppar. Koka upp och lägg på lock. Låt sjuda under lock på låg värme i ca 10 minuter.
 10. Ta av locket, rör ner persiljan och låt koka ihop utan lock tills såsen tjocknar en aning.
 11. Servering: Lägg ner musslorna och låt dem bli genomvarma, ca ½ minut. Dekorera med de sparade musslorna i sina skal och servera genast.

Resursklok kommentar

Blåmusslor är inte bara gott, det är väldigt resursklokt. Produktionen är snäll mot vår miljö och musslorna är näringsrika.