Recept i kategorin Plockmat

Musslor på grekiskt vis i kryddig sås

Eftersom det här receptet kommer från det grekiska köket är kryddningen typiskt grekisk, chili, grekisk oregano och en doft av kanel. På grekiska heter rätten midia pikantika. Hur många det räcker till beror på i vilket sammanhang rätten serveras.

Tapas: Baconsvepta dadlar

Datiles con bacon kallas de här på det spanska tapasbordet. Det är helt enkelt det som även kallas angels on horseback i engelskspråkiga länder. En god liten munsbit på buffé, som tilltugg till en drink eller som rätt på tapasbordet.

Tapas: Auberginefylld avokado

De här läckra fyllda avokadohalvorna brukar våra vänner Curre och Karin bjuda på när de gör tapas. Kryddningen av auberginefyllningen kommer från den spanska rätten pez de tierra, ört och spiskumminkryddade friterade auberginestänger.

Tapas: Spansk pinnmat, pinchitos

I Spanien är det populärt att servera smårätter till tapas eller som förrätt på pinnar. Spansk pinnmat kallas pinchitos och kan bestå av allt från små korvbitar, ostkuber eller musslor till inlagda grönsaker, till exempel oliver, gurka, paprika och syltlök.

Tapas: Friterad potatis, patatas bravas

De här friterade potatisarna är den spanska motsvarigheten till pommes frites. Patatas bravas är ett måste på ett spanskt tapasbord. De kan antingen serveras nyfriterade med spansk aioli eller tillsammans med klassisk salsa brava.