New England lobster roll, världens godaste macka

Klassisk macka från New England. Här ska det inte vara någon krämig, kladdig sallad. Hummerköttet ska bara bindas ihop av grönsaksmajonnäsen. Helst ska receptet inte krånglas till för mycket, eftersom hummerns fina smak är det som ska komma fram.
Den här mackan är för mig en typisk sommarmacka, och då är det svårt att hitta färsk hummer (som det ska vara enligt originalreceptet). Så det får bli djupfryst hummer, vilket fungerar utmärkt. Hummer ganska dyrt, så i min macka drygar jag ut med nordhavsräkor.

Gör så här

  1. Om du använder djupfryst hummer och räkor, tina dem i kylen över natten. Värm ugnen till 200°.
  2. Hummersallad: Plocka ut hummerköttet. Försök behålla köttet från klorna så helt som möjligt. Dela köttet så att vare klo blir en skiva att dekorera med.
  3. Tärna köttet från stjärten och lederna i jämnstora bitar. Finns det rom i hummern, spara den också. Lägg köttet på hushållspapper att rinna av.
  4. Om du använder räkor, skala dem. Lägg de skalade räkorna på hushållspapper att rinna av. När räkorna och hummerköttet känns torra, lägg dem på en assiett och pressa över citronsaften.
  5. Plocka av bladen på sellerin och spara dem till dekoration. Skär selleristjälken i långa strimlor (julienne) och sedan tvärs över i små, fina tärningar (brunoise).  Gör likadant med salladslöken.
  6. Lägg majonnäsen i en skål och tillsätt selleri, salladslök, dragon och citronsaft. Vänd försiktigt ner hummerköttet. Smaksätt med sellerisalt, salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.
  7. Bre smör på korvbrödens insida och värm dem lite försiktigt i ugnen utan att de blir hårda. Eller i en stekpanna.
  8. Servering: Lägg ett sallatsblad i varje bröd och fyll sedan bröden med hummersalladen. Garnera med en halv hummerklo och selleriblad, och servera genast.

Tips
-Frys in hummerskalen och gör hummersmör eller hummerbuljong.

-Den som vill ha en smula hetta i hummersalladen kan tillsätta några droppar tabasco, chulola eller sriracha.

-Picnickvariant: Värm bröden och packa in i foliepaket. Packa grönsallaten och hummersalladen för sig, och fyll bröden på plats.

-Grillvariant: Värm de smörade bröden försiktigt på grillen innan du fyller dem med hummersallad.