Det här receptet går att variera, både vad gäller ingredienser och tillagning. Om du vill ta god tid på dig i köket, gör egen buljong, kokt på räkskalen. Om du vill ha en snabblagad rätt, välj räkor i lag och hummerfond på flaska. Du får recept till båda varianterna.
Räkorna ska vara stora, gärna storlek 70/90. Grönsakerna kan varieras. Godast är rätten om den innehåller lök, champinjoner och både röd och grön paprika. Det blir naturligtvis jättegott med färsk svamp, men i just den här rätten gör sig djupfrysta skivade champinjoner ovanligt bra.
Orientaliska räkor blev vi bjudna på av goda vännerna Åsa och Johan, maken och jag. Det var 1983, jag minns det så väl eftersom jag väntade vårt första barn då och var jättetjock. Vi blev så förtjusta i den här rätten, och lagar den ofta. Och jag har fortfarande kvar Åsas handskrivna recept som hon skickade till mig i ett pappersbrev!

Gör så här

Djupfrysta räkor

  1. Om du vill koka egen räkbuljong: Skala räkorna och spara skalen och eventuell rom. Ställ räkorna kallt så länge. Ta fram dem en stund innan de ska läggas ner i grytan.
  2. Fräs räkskalen i rapsolja och häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Ta av från värmen och låt stå och dra några minuter. Sila av buljongen. Häll den i en ren kastrull och koka upp. Låt sjuda utan lock tills ungefär hälften återstår. Mät upp ½ dl och spara resten av buljongen. Den går utmärkt att frysa in.

Räkor i lag

  1. Låt räkorna rinna av i durkslag. Ta vara på ½ dl av lagen.
  2. Skiva färska champinjoner och halvtina djupfrysta. Lägg svampen i kall panna på högsta värme. Låt vattnet fräsa bort.  Lägg i smör och fräs svampen. Ta upp och ställ åt sidan.
  3. Ansa purjolöken, skölj noga och tärna den. Ansa paprikorna och tärna dem. Fräs purjon hastigt i smör, lägg i curry och paprikapulver och låt fräsa med.
  4. Lägg i den hackade paprikan, häll på grädde och buljong samt rör ner tomatpuré. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av och krydda med vitpeppar.
  5. Precis före servering ska räkorna läggas i och allt hettas upp. Rätten får inte koka, då blir räkorna sega.