Runt jul brukar det finnas massor av fin grönkål att köpa i nästan varenda matvarubutikbutik. Säkert köpte du hem en förpackning för att dekorera skinkan med på julbordet. Och har du några ostar kvar sedan julbordet är det här pajen för dig.
Pajen på bilden gjorde vi av Västerbottensost, gräddost och ädelost. Men ta vilka ostar du gillar bäst!

Gör så här

  1. Pajdeg, för hand: Skär smöret i tärningar och lägg på en skärbräda. Häll över mjölet och hacka in det i smöret med en vass kniv. Arbeta hastigt in vattnet.
  2. Pajdeg i matberedare: Använd kniven. Lägg smöret i bunken och kör ner mjölet tills en grynig massa bildas. Tillsätt vattnet och stäng av när degen formats till en boll.
  3. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt ca 30 minuter. Värm ugnen till 175°.
  4. Fyllning: Repa grönkålen och riv den i mindre bitar. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och förväll grönkålen några minuter.
  5. Lyft över den i en form med iskallt vatten, så behåller den sin fina färg. Låt kålen rinna av i en sil.
  6. Riv osten grovt. Knäck äggen och vispa upp dem lätt. Rör ner mjölk och grädde. Krydda med peppar. Oftast behöver inget salt tillsättas, eftersom osten är salt.
  7. Fyll pajskalet med grönkålen och osten, och häll sedan äggsmeten över.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen 40-50 minuter, eller tills den fått gyllene färg och äggstanningen stabiliserats.