Recept taggade med Persilja

Örthack

Ett trevligt örthack att strö över grytor eller på grillat kött. Örthacket är som en torr version av gremolata, utan olja och citronsaft. Receptet kommer från Johan Jureskog, som serverar det till sin fläskgulasch.

Gratinerade havskräftor med Västerbottensost

Havskräftor var en sådan lyx för bara några år sedan, men nu (2021), kan vi köpa kokta havskräftor i behändiga 700 grams-hinkar i livsmedelsbutiken. En hink innehåller mellan 15 och 30 kräftor. Priset är överkomligt och har man tur hittar man dem till extrapris.

Rostas Provencal

Nog borde det väl gå att laga klassikern Oxfilé Provencal med rostas istället för filé? tänkte jag. Och det visade sig gå alldeles utmärkt.

Pressgurka till många

När det finns fina svenska gurkor att tillgå lagar jag ofta pressgurka som tillbehör på Kungl. Skogs- och Lantbuksakademien, KSLA. Det är lika populärt till köttfärslimpa och köttbullar som till inkokt lax eller pannstekt abborrfilé.

Östgötsk ärtsoppa på torkade gröna ärter

Ärtsoppa eller ärtpuré, som det kallas ibland, på torkade gröna ärter räknar jag som riktig östgötamat. När jag var liten såldes torkade gröna ärter i alla butiker.