Recept i kategorin Pålägg

Pålägg av krabbrom

Om du använder färska krabbor i något rätt där rommen inte ska vara med, är det här ett utmärkt sätt att ta tillvara den näringsrika och läckra rommen.

Ungerskt fårostpålägg, körözött

Körözött är en mycket god röra gjord på fårfärskost med smak av kummin och paprika. Den passar fint på mörkt rågbrödbröd eller mörkgräddat knäckebröd. Jag tycker den blir supergod på finska surskorpor. Servera gärna grön paprika till.

Fläskflott med lök

Det här är ett gammaldags pålägg som är resursklokt eftersom man tar tillvara fläskflott som annars bara skulle kastas bort. (Eller ännu värre, hällas ut i avloppet och orsaka stopp.

Påläggskräm på bondböna, örter och vitlök

Bondbönor, i sin skida, kan köpas färska på sensommaren. De blir till ett alldeles underbart pålägg på sommarens mackor tillsammans med örter och svensk rapsolja.

Pastrami på nötkött

Pastrami är ett rimmat, lättrökt och välkryddat kött. Ursprungligen lagades pastrami av lammkött, men även griskött är vanligt. I New York lagar man pastrami även av nötkött eller kalkon.