
Fläskflott med lök
Det här är ett gammaldags pålägg som är resursklokt eftersom man tar tillvara fläskflott som annars bara skulle kastas bort. (Eller ännu värre, hällas ut i avloppet och orsaka stopp.

Påläggskräm på bondböna, örter och vitlök
Bondbönor, i sin skida, kan köpas färska på sensommaren. De blir till ett alldeles underbart pålägg på sommarens mackor tillsammans med örter och svensk rapsolja.

Pastrami på nötkött
Pastrami är ett rimmat, lättrökt och välkryddat kött. Ursprungligen lagades pastrami av lammkött, men även griskött är vanligt. I New York lagar man pastrami även av nötkött eller kalkon.

Musselröra
Jättegott som smörgåspålägg, på toast eller som fyllning i en smörgåstårta med skaldjur.

Färskost på gräddfil
Färskost, len och god. Den kan smaksättas på olika vis, bara med salt, eller med till exempel vitlök och örter. Servera som pålägg, på ostbricka eller på buffé. Fäskosten på bilden serveras på hembakat fröknäcke.