En klassisk plankstek består av biff, baconlindade haricots verts, grillad tomat och pommes duchesse, alltså potatismos med äggula för gratinering. Alltihop grillas i ugn på en het ekplanka. Precis före servering skedar du på Bearnaisesås, färdigköpt eller hemlagad. Det är några moment att utföra för ett perfekt resultat, men följ beskrivningen noga, så kommer du att bli nöjd med resultatet.
Vill du ha en GI-planka, ersätt potatismoset med blomkålsmos!

Gör så här

  1. Banka ut köttet och krydda det med salt och peppar. Låt det ligga på en skärbräda under plastfolie tills det är dags att steka. Värm ugnen till 200°.
  2. Tillbehör: Dela tomaterna och grilla halvorna på båda sidor i grillpanna eller stek dem.
  3. Koka haricots vertsen nästan mjuka. Lägg ihop dem i fyra buntar, svep en baconskiva om varje och fäst med tandpetare. Grilla eller stek dem och ta sedan bort tandpetaren.
  4. Värm såsen i vattenbad.
  5. Pommes duchesse: Skala och tärna potatisen. Koka potatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, det tar ca 10 minuter.
  6. Krossa tärningarna med elvisp. Lägg i smör, salt och peppar. Koka upp mjölken och rör ner den i moset, lite i taget. Kör försiktigt med elvispen tills du fått ett luftigt mos. Rör ner äggulan i moset och fyll upp på spritspåse.
  7. Gnid in ekplankorna med olja och ställ in dem i  ugnen i 10 minuter. Därefter är plankan ugnssäker. Höj ugnstemperaturen till 225°.
  8. Bryn köttet hastigt på hög värme eller grilla det snabbt på båda sidor. Lägg köttet på plankorna. Ställ in i ugnen i 5 − 7  minuter.
  9. Ta ut plankan, lyft av biffen och spritsa på potatismoset runt kanten. Ställ in i ugnen i ytterligare 3 minuter. Ta ut från ugnen och lägg på biffen igen.
  10. Lägg på tomat och haricots verts och hetta upp alltsammans i ugnen någon minut. Skeda över såsen och servera genast.

 

Tips:
Jag är traditionalist och vill envist ha biff och bearnaise på min plankstek. Det finns de som serverar benfri kotlett och Café de Paris-sås eller laxfilé med Hollandaises-sås på planka, vilket går alldeles utmärkt, men då blir det en annan rätt.

För GI-plankan »Blomkålsmos

Resursklok kommentar

När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med Svenskt Sigill klimatcertifierat eller nötkött märkt med Svenskt Sigill Naturbeteskött. Bacon finns också klimatcertifierat.

Serveringstips

»Hemlagad Bearnaisesås