Det här är en rätt från Senegal, som jag besökte 2010. Kycklingen på bilden åt jag i Lac Rose, som en gång var målet för det berömda rallyt mellan Paris och Dakar. Där träffade jag lilla Adama och hennes pappa, som du ser på bilderna nedan. Adamas pappa var vår guide för dagen.
Äkta poulet yassa ska självklart grillas över träkol innan man sjuder den i marinad. Här fuskar vi med att steka den i stekpanna eftersom den svenska väderleken inte är lika inbjudande för grillning utomhus som den i Senegal.

Gör så här

  1. Dag 1: Skär kycklingen i lika stora bitar. Skala och strimla löken fint. Skala vitlöksklyftorna och mortla dem till en massa. Blanda samman kyckling, lök och vitlök i en stor bunke.
  2. Pressa ut saften ur citronerna. Blanda samman citronsaft, jordnötsolja, salt och peppar. Häll marinaden över kyckling och lök i bunken. Låt stå svalt över natten.
  3. Dag 2: Ta upp kycklingbitarna ur marinaden. Torka av dem och bryn skinnet genom att steka eller grilla dem.
  4. Låt löken rinna av i en sil och spara både lök och marinad. Hetta upp rapsoljan i en panna och fräs den avrunna löken 8-10 minuter tills den fått gyllenbun färg.
  5. Häll ner marinaden och lägg ner kycklingbitarna. Tillsätt lagerblad och timjan. Låt allt koka upp, sänk sedan värmen till låg. Låt allt sjuda under lock 30-40 minuter.

Tips
I många franska recept på Poulet yassa tillsätter man dijonsenap. Lagom till det här receptet skulle kunna vara 1 msk. Smaka dig fram!

 

 

Serveringstips