Recept taggade med Matminne Senegal

Grundrecept: galettes, tunna bovetepannkakor

De tunna pannkakor som lagas av smet på bovete kallas galettes i det franska köket. De fylls med goda, salta fyllningar och serveras som lunch, matigt mellanmål eller förrätt. I Nice kallar man galetter för socca.

Ingefärsjuice från Senegal

En vanlig dryck i Senegal är “Le ginger“, färsk saft av ingefära som blandas med citron- eller limesaft och någon saft av söt frukt som t ex apelsin eller ananas.

Ostron naturell

Ostron ska njutas råa, enligt expertisen. Servera ostronen på en bädd av krossad is och toppa med mignonette, en vinägrett på rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök, eller pressad citronsaft. Klassisk dryck till ostron är torrt vitt vin eller champagne.

Poulet yassa

Det här är en rätt från Senegal, som jag besökte 2010. Kycklingen på bilden åt jag i Lac Rose, som en gång var målet för det berömda rallyt mellan Paris och Dakar. Där träffade jag lilla Adama och hennes pappa, som du ser på bilderna nedan.