Rimmade förkokta spareribs

Jag använder färdigköpt, lite rökig grillsås, eftersom jag gillar den smaken. Ta den grillsås eller marinad som du gillar bäst, det finns mängder av goda att välja på. Annars kan du göra en grillsås efter mitt recept.

Gör så här

  1. Skär varje spjällränga i tre delar. Häll vatten och salt i en kastrull och koka upp. Rör tills saltet lösts upp. Kyl lagen och lägg ner köttet. Låt ligga minst 2 timmar eller över natten.
  2. Häll vatten och pepparkorn i en kastrull och lägg ner spjällen. Koka upp, skumma och sänk sedan värmen. Sjud köttet i 20 minuter. Så här långt kan rätten förberedas. Förvara i kyl.
  3. Ta fram köttet så att det hinner få rumstemperatur innan det ska tillagas. Rör samman ingredienserna till grillsåsen (eller använd färdigköp). Pensla spjällen på båda sidor med grillsås.
    Tillagning i ugn: Värm ugnen till 225º. Lägg spjällen i en långpanna med köttsidan neråt. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Vänd och stek ytterligare 10 minuter.
    Tillagning på grill: Grilla över het glöd sammanlagt ca 15 minuter. Vänd ofta.
  4. Skär upp spjällen mellan varje ben så att benet får kött på båda sidor.

Resursklok kommentar

Buljongen från koket kan sparas. Fläskbuljong är väldigt god, men den behöver kokas ihop till ungefär hälften. Använd som förrätt och servera med oststänger eller som stomme i soppa. Buljongen går bra att frysa in.

Serveringstips

»Coleslaw, klassisk
»Klyftpotatis
Bakad potatis