När du ska laga fisk till många och dessutom varmhålla den en stund, är det perfekt att lägga fisken i en fisklåda. Det är en bra sätt att hålla fisken saftig och god. Ursprungsreceptet kommer från min matglade franske vän Robèrt, som lagade den på vitt ris. På Kungl Skogs och Lantbruksakademien använder jag naturligtvis svenskt havreris eller kornris, båda blir lika goda.
Det är viktigt att fräsa purjo och curry i smör innan man lägger ner det i formen. Rätten blir inte alls lika god utan den lilla detaljen. Använd torsk, sej eller annan vitfisk till den här rätten.
Receptet är anpassade till KSLAs glasformar och till GN-bleck.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 150° (vanlig ugn 175°).
  2. Lägg fisken i hålbleck och koka i ånga ca 6 minuter. Koka havreriset (kornriset) i ånga. (Utförligt recept, se länk)
  3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i smör och pudra över curryn.
  4. Smörj formen/blecket och bre ut havreriset i botten. Fördela purjolöken och fisken ovanpå.
  5. Knäck äggen i en bunke och vispa lätt med en gaffel. Rör ner mjölken, lite i taget och krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över fisken i formen/blecket.
  6. Strö över riven ost och ströbröd. Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel. Gratinera i ugnen ca 30 minuter. Förbered det smälta smöret och ärterna under tiden.
  7. Servering: Servera fisklådan med ärter och smält smör.