Färsk och fin lila spetskål har jag fått en del av i min grönsakslåda som jag beställer från Årstiderna. Förutom att den har vacker färg är den väldigt spröd och härlig och passar bäst rå, som den är. Dock gjorde jag varm rödkål av det sista på kålhuvudet när det var på väg att mista sin spänst, och det blev jättegott.
I klassisk rödkål brukar man ha vinteräpplen, men jag ersatte med äppelmos, och det smakade väldigt friskt och gott.
Receptet räcker lagom som ett av tillbehören till en revbensstek och sedan blir det lagom mycket över till ett smörrebröd eller två av det som blev över av steken.

Gör så här

  1. Skär kålen i strimlor. Skala, dela och skiva löken tunt.
  2. Smält fettet i en kastrull. Vänd ner kål och lök. Tillsätt vinäger, lagerblad, kryddnejlika, salt och peppar. Har du buljong från en revbensstek, tillsätt den, annars går det bra med vatten.
  3. Koka upp, rör om och sjud 5 minuter.
  4. Rör ner äppelmos och honung. Ta av från värmen.
  5. Servering: Värm försiktigt på låg värme och servera som tillbehör till revbensstek.

Tips
Blir det något över, förvara i en glasburk med lock. Kall passar rödkålen fint på smörrebröd.