Sallad på tomat, gurka och koriander med citrondressing

Tomat, gurka och lök låter som svenskaste svenskt. Men i den här salladen från det indiska köket blir de till en exotisk sallad med syra från citronen och hetta från den gröna chilin. I originalreceptet, kachoomar, används tärnade tomater, men jag tycker salladen vinner på att göras av klyftor från små körsbärstomater.
Servera tillsammans med bröd som en lätt förrätt eller som tillbehör.
Originalrecept från Indiska kokboken, Page One Publishing.

Gör så här

  1. Klyv gurkan på längden och skär den i tjocka strimlor. Skär tomaterna i klyftor. Skala och hacka löken ganska fint. Hacka chilifrukten. Plocka bladen av koriandern eller hacka den grovt.
  2. Citrondressing: Pressa ner citronsaften i en skål. Strö ner sockret och blanda tills det lösts upp.
  3. Blanda samman gurka, tomater, lök, chili och koriander i en skål. Häll på citrondressingen, blanda väl och ställ kallt till servering.