Skogsvåffla med krisp på hjort och älg

Min egen variant på skogsvåffla, som vi serverade på middagen på Viltmatsakademins viltdag 2022 på Kungl Skogs- och lantbruksakademien. Vi använde gula kantareller, men du kan även göra skogsvåfflan med trattkantareller eller blandad skogssvamp.

Gör så här

  1. Blanda samman gräddfil och majonnäs till gräddfilskrämen och sätt upp på spritspåse. Flaga osten. Klipp persiljan. Tina djupfrysta lingon till hälften.
  2. Riv kantarellerna i lika stora bitar. Lägg kantarellerna i kall stekpanna, hetta upp och fräs tills vattnet försvunnit. Lägg i smöret och bryn kantarellerna gyllene.
  3. Viltfräs: Hetta upp smöret i en gjutjärnspanna och fräs viltfärsen på hög värme till ett krispigt smul.
  4. Salta våfflor: Smält smöret och ställ det att svalna. Häll mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Rör ner först hälften av vattnet, resten av vattnet och mjölken. Rör till sist ner smöret. Grädda våfflorna gyllengula i våffeljärn.
  5. Servering: Lägg upp våfflorna på serveringstallrikar. Lägg på svamp och viltfräs. Ringla över gräddfilskrämen, strö på osten och persiljan. Avsluta med att strö över lingonen. Servera genast.