Recept i kategorin Förrätter

Skogsvåffla med svamp

Den här superläckra skogsvåfflan åt jag till lunch på Ylvas Våffelstuga i Sälen. Det här är inte Ylvas recept, utan mitt eget. Ingredienserna är inte så knepiga, så det gick fint att lista ut vad som behövdes för att göra våfflan själv.

Skogsvåffla med krisp på hjort och älg

Min egen variant på skogsvåffla, som vi serverade på middagen på Viltmatsakademins viltdag 2022 på Kungl Skogs- och lantbruksakademien. Vi använde gula kantareller, men du kan även göra skogsvåfflan med trattkantareller eller blandad skogssvamp.

Toast med smörstekta kantareller

Gula kantareller är verkligen en säsongsanknuten delikatess. Kanske hittar du svamp i skogen, kanske på torget eller i en butik. Ett av de godaste sätten att servera de här vackra och goda svamparna är smörstekta på toast.

Saltgurka med smetana och honung

Första gången vi blev serverade den här rätten var på restaurang Saslik i Helsingfors någon gång i början på 1980-talet. Saslik har serverat klassiska rätter från det ryska köket sedan 1972, och flera gånger har vi återkommit till restaurangen.

Förrättstoast på kavring med kräftstjärtsröra

Oftast består toast av smörstekt vitt bröd, men i den här varianten använder vi kavring. Gott som omväxling och det lite söta brödet passar fint till kräftstjärtarnas och löjrommens sälta.