Stekta ägg, till många

Att steka ägg är faktiskt en riktig konst. Särskilt om du steker ägg i storkök och ska servera till många. Ägg ska stekas på en relativt låg temperatur. Är värmen för hög är det lätt att ägget bränner fast och vitan blir seg. Snåla heller inte på stekfettet. Bäst blir stekta ägg i gjutjärnspanna och stekta i smör.

Gör så här

  1. Ta fram äggen i god tid och låt dem gärna bli rumstempererade.
  2. Lägg en klick smör i kall stekpanna och ställ in plattan två steg under högsta läget.
  3. När matfettet tystnat och blivit svagt brynt är det dags att knäcka ner äggen, ett i taget. Lämna utrymme runt varje ägg.
  4. Sänk värmen och låt äggen steka klart. Vitan ska vara helt stelnad, medan gulan kan vara krämig. Ta upp äggen med en stekspade och lägg på en bricka.
  5. Vändstekt ägg: När det undre skiktet av vitan har stannat, för då försiktigt in stekspaden under ägget och vänd det. Stek ytterligare någon minut.
  6. Bäst blir ägg om man serverar dem omgående, men de kan varmhållas på låg värme.