Det här är en mustig höstgryta med nötkött, rotfrukter och kryddig korv. Den är en populär middag som vi serverar i Oscars Källare, Kungl Skogs och Lantbruksakademien, KSLA. Välj de rotfrukter som är finast. Blanda gärna morötter i olika färger, palsternacka, persiljerot och rotselleri. Jag brukar använda tjock chorizo från Gudruns, men välj den korv du gillar bäst.
Redskap och kärl i receptet är anpassade till köket på KSLA.
Gör så här
- Låt köttet anta rumstemperatur och torka av det om det är fuktigt, annars uteblir Maillardreaktionen när du bryner köttet.
- Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i omgångar i smör i stora gjutjärnspannan. Fyll inte pannan mer än till 75 %. Lyft över köttet till stora grytan.
- Skär korven i mindre bitar och bryn även den. Lägg över i grytan.
- Skala och skär löken i strimlor. Bryn den i omgångar i smör i samma panna som köttet för att ta vara på smakämnen som köttet lämnat i pannan. Lyft över löken i grytan.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg ner i grytan. Tillsätt buljongpastan. Häll ner vatten och tomatkross. Klicka ner tomatpurén och tillsätt soja, lagerblad och timjan.
- Rör om och koka upp. Sänk värmen till låg och låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, minst 1 ½ timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätska har kokat bort.
- Skala och tärna rotfrukterna.
- Känn med en sticka. Är köttet fortfarande inte mört, koka lite till.
- Ta upp timjankvistarna och lagerbladen. Lägg ner rotfrukterna i grytan och koka dem mjuka.
- Servering: Lägg ver grytan i serveringsgrytor och servera med kokt potatis och sallad.