Stor höstgryta med nötkött, rotfrukter och korv

Det här är en mustig höstgryta med nötkött, rotfrukter och kryddig korv. Den är en populär middag som vi serverar i Oscars Källare, Kungl Skogs och Lantbruksakademien, KSLA. Välj de rotfrukter som är finast. Blanda gärna morötter i olika färger, palsternacka, persiljerot och rotselleri. Jag brukar använda tjock chorizo från Gudruns, men välj den korv du gillar bäst.
Redskap och kärl i receptet är anpassade till köket på KSLA.

Gör så här

  1. Låt köttet anta rumstemperatur och torka av det om det är fuktigt, annars uteblir Maillardreaktionen när du bryner köttet.
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i omgångar i smör i stora gjutjärnspannan. Fyll inte pannan mer än till 75 %. Lyft över köttet till stora grytan.
  3. Skär korven i mindre bitar och bryn även den. Lägg över i grytan.
  4. Skala och skär löken i strimlor. Bryn den i omgångar i smör i samma panna som köttet för att ta vara på smakämnen som köttet lämnat i pannan. Lyft över löken i grytan.
  5. Skala vitlöksklyftorna och lägg ner i grytan. Tillsätt buljongpastan. Häll ner vatten och tomatkross. Klicka ner tomatpurén och tillsätt soja, lagerblad och timjan.
  6. Rör om och koka upp. Sänk värmen till låg och låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, minst 1 ½ timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätska har kokat bort.
  7. Skala och tärna rotfrukterna.
  8. Känn med en sticka. Är köttet fortfarande inte mört, koka lite till.
  9. Ta upp timjankvistarna och lagerbladen. Lägg ner rotfrukterna i grytan och koka dem mjuka.
  10. Servering: Lägg ver grytan i serveringsgrytor och servera med kokt potatis och sallad.