Den här stora, höga sockerkakan bakar vi till eftermiddagskaffe på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Den är extra trevlig att servera till mindre sällskap, eftersom den ser så pampig ut. Kakan bakar vi i en stor metallform som rymmer 2,8 liter. Till det här receptet använder vi medelstora ägg, storlek M. Boschen är vår köksassistens och Dualiten vår supersnabba elvisp.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. (Konvektionsugn 160°)
  2. Lägg smöret i silikonformen och ställ in den i ugnen tills det smält. Pensla formen med smör och häll av resten av smöret i en skål och låt det svalna lite. Mjöla/bröa formen.
  3. Vispa äggen och sockret tills smeten blir vitaktig, det tar några minuter för hand eller i Boschen. Med Dualiten tar det en knapp minut.
  4. Blanda mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och citronskalet. Rör sakta ner blandningen i äggsmeten.
  5. Tillsätt det smälta smöret och mjölken, och rör om tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i formen.
  6. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter. Känn efter med en trästicka om kakan är klar. Stickan ska vara helt torr. Grädda annars lite till.
  7. Ta ut den färdiga kakan och låt den stå kvar i formen i några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt den där kallna under formen.

Tips:
Det ser trevligt ut att servera kakan med glasyr eller pudra den med florsocker.