Svamppasta med bacontopping

Vi ska äta mindre kött om vi ska vara klimatsmarta. Så i den här pastarätten behöver du bara ett paket bacon på 140 g till 4 personer. Tack vare att lök och champinjoner får fräsa i baconfettet får det mycket baconsmak. Mycket protein finns också i äggulan, så rätten är nyttig ändå. Och god!
Den här utsökta pastarätten passar fint att laga även med Karl Johan-svamp.

 

Gör så här

  1.  Börja med att dela äggen, hälla av äggvitan och lägg tillbaka gulan i skalen. Riv parmesanen och sätt på vatten till pastan.
  2. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Låt rinna av i durkslag.
  3. Skär champinjonerna i ytterst små tärningar. Det tar en stund, men är väl värt besväret. Skala och finhacka löken och strimla baconet fint.
  4. Lägg champinjonerna i kall stekpanna, hetta upp och låt det mesta av vattnet fräsa bort. Ta upp champinjonerna och lägg åt sidan så länge.
  5. Stek baconet i det fett som smälter ut. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Lägg i löken och smöret, och fräs löken i blandningen av baconfett och smör.
  6. Lägg tillbaka champinjonerna och låt dem fräsa med löken en halv minut. Krydda med salt och peppar.
  7. Vänd ner pastan i champinjonfräset och fördela den sedan i fyra serveringsskålar. Strö över parmesa och bacon, och mal till sist över riktligt med svartpeppar. Ställ äggskalen med äggulorna på toppen av varje portion och servera genast.

 

Resursklok kommentar

Använd äggvitorna till maräng eller för att förstärka en omelett. Äggvitorna kan djupfrysas.