Det godaste som finns är väl ändå en macka med leverpastej? Det brukar mina gäster på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, tycka. De här trekantiga snittarna är väldigt enkla till sin utformning. Ska de serveras som mingelmat ät det praktiskt, eftersom man kan ta dem i nypan och äta dem. Det är också resursklokt, eftersom de snittar som fått stanna i köket ’på lut’ kan frysas in ifall de inte skulle gå åt.
Jag brukar använda landgångsbröd av rågsurdeg och Arbogapastej. Beräkna 2-3 st per person för mingel om du serverar 2 andra mingelrätter.

Gör så här

  1. Låt landgångsbröden tina och dela dem försiktigt från varandra.
  2. Skär storkökspastej på skärmaskin på längden. Pastej i konsumentförpackning kan du skära med osthyvel.
  3. Lägg ut bröden på en skärbräda och bre med matfettsblandning.
  4. Lägg på leverpastejen och skär till den om den hänger över. (De bortskurna bitarna kan du frysa in och använda till andra snittar eller lägga i smörgåstårta)
  5. Lägg på ännu ett landgångsbröd och skär till kanterna. Dela brödet på längden och sedan varje del i fyra trekantiga bitar.
  6. Lägg upp på uppläggningsfat och täck med bivaxduk eller plastfolie till servering.

Tips
Ska du servera snittarna som förrätt, till exempel på ’Tre små Sandvikare’, går det fint att dekorera dem med gurka och persilja.