Ugnsstekt skinkstek med gräddsås

Steken behöver inte brynas, den får fin färg och yta i ugnen. Tillagningstiden kan variera, beroende på om du får tag i en rund, bullig stek eller en avlång. Ett tips är att köpa en lite större stek än vad som går åt. Gör pytt i panna på resterna eller skiva tunt och använd som pålägg på smörgås.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt och peppar.
  2. Ansa lök och rotfrukter och skär dem i grova bitar. Smörj en ugnssäker form och lägg ner rotfrukter och lök. Lägg steken ovanpå med den vackraste sidan neråt.
  3. Häll buljongen över och ställ in i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och vänd steken. Stick in en köttermometer med spetsen där köttet är som tjockast. Hyvla över smör och ställ in steken i ugnen igen.
  4. Stek till innertemperatur 72°. Det tar mellan 1 ¼ och 1 ½ timme. Fyll eventuellt på mer vatten i formen, om det kokar torrt.
  5. Sila av buljongen förstärk den med tärningsbuljong till 4 dl. Svep in rotfrukterna och steken i aluminiumfolie och håll dem varma.
  6. Gräddsås: Smält smöret till såsen i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka på värmen och vispa ner buljongen, lite i taget. Häll i grädden och krydda med soja, salt och peppar. Koka upp såsen och låt puttra på låg värme ca 5 minuter.
  7. Servering: Skär steken i tunna skivor och servera med rotfrukterna och såsen. Kokt potatis är också gott till.