En äkta Wiener Schnitzel gör av en tunn skiva kalvinnanlår som bakas ut till ca 6 mm tjocklek. Därefter dubbelpaneras köttskivorna och steks slutligen i smör (eller ister). Wienerschnitzel kan också friteras i neutral olja.
De klassiska österrikiska tillbehören är vinägrettbaserad potatissallad och surkål eller grönsallad.
På svenskt vis serveras wienerschnitzel med gröna ärter och en skalad citronskiva med ansjovis rullad runt en matsked kapris. Det svenska garnityret är en variant på det garnityr av kapris och sardeller som var populärt i Wien i början på 1900-talet.
I Danmark serveras wienerschnitzel ofta med en mörk skysås.

Gör så här

  1. Dubbelpanering: Blanda vetemjölet med salt och peppar på en tallrik. Vispa upp ägget med vattnet i en annan djup tallrik. Mät upp ströbrödet på en tallrik för sig.
  2. Vänd köttskivorna i kryddmjölet och skaka av dem. Doppa varje köttskiva i äggvispet och vänd dem slutligen i ströbrödet. Lägg schnitzlarna att torka på en tallrik eller en skärbräda.
  3. Hetta upp en stekpanna, lägg i smöret (eller häll i oljan) och låt fettet anta 160-165°. Lägg i schnitzeln och stek eller fritera, ca 3 minuter per sida.
  4. Servera schnitzeln nystekt eller nyfriterad med de tillbehör du gillar bäst. En citronklyfta för att pressa saften över schnitzeln är dock ett måste.

Jag har ätit äkta Wienerschnitzel i både Österrike och Italien, men två av bilderna här ovan kommer från Tyskland.
Schnitzeln med pommes frites blev vi serverade på restaurang Altstadt i Düsseldorf och den mörka schnitzeln med potatissallad på legendariska restaurang Jolesch i Berlin.
Den överdådiga schnitzeln för två t vi på restaurang Det Lille Apotek i Köpenhamn.