Det här är ett gammaldags pålägg som är resursklokt eftersom man tar tillvara fläskflott som annars bara skulle kastas bort. (Eller ännu värre, hällas ut i avloppet och orsaka stopp.) Förr var fläskflott ett vanligt pålägg på de lunchmackor barnen hade med sig till skolan.
Det danska smörrebrödet Veterinärens nattmacka ska bres med fläskflott med lök. I Danmark kan du köpa fläskflott med lök i vilken livsmedelsbutik som helst. Här i Sverige får vi göra vårt eget.

Gör så här

  1. Skär sidfläsket i skivor eller strimlor, beroende på vad du ska använda fläsket till. Häll löken i en liten skål.
  2. Lägg fläsket i kall stekpanna och hetta upp. Stek fläsket på medel till låg värme. Fettet som smälter ut under stekningen tar du tillvara genom att hälla det över över löken i skålen.
  3. När allt fläsk är stekt, smält smöret i samma stekpanna som du stekte fläsket i. Häll det smälta smöret i skålen och rör om.
  4. Ställ skålen svalt och rör om då och då under tiden fettet svalnar. När det fått någorlunda fast konsistens, skrapa över det i plastburken där fettet ska förvaras. Rör om och ställ kallt.
  5. Ta fram fettet och låt det stå i rumstemperatur en stund innan du ska använda det, så går det lättare att bre.