Recept i kategorin Plockmat

Tapas: Friterade bläckfiskringar

Friterad tioarmad bläckfisk eller hela små bläckfiskar serveras ofta som tapas. På spanskt manér marinerar vi dem i vitlök och sherryvinäger före fritering.

Tapas: Spenat- och potatistortilla

En av de mest kända spanska rätterna är tortilla, tunn omelett som steks på båda sidor. Den här består av potatis, spenat och chili och passar med sin milda smak ihop med nästan alla andra tapas som chark, tonfisk, räkor eller grönsaker.

Tapas: Albondigas i tomatsås

Köttbullarna i Spanien, albóndigas, är mer kryddstarka än svenska och kryddas med det speciella paprikapulvret Pimentón de la vera. Albondigas serveras i en härlig tomatsås kryddad med sherry.

Tapas: Pimientos del padrón

De här små gröna pepparfrukterna, pimentos del padrón, är milda i smaken, inte alls som chilepeppar, utan mer åt paprikahållet.  Har du tur hittar du dem i en välsorterad livsmedelsbutik.

Tapas: Spansk ost- och charkbricka, plato embutidos

När du dukar upp ett bord med tapas passar det fint att ställa fram en vacker bricka med spanska ostar och charkuterier. En plato embutidos på spanska.