Recept i kategorin Plockmat

Tapas: Chili och vitlöksräkor

Visst går det att laga chiliräkor med vitlök av svenska räkor. I Gambas al ajillo, den spanska förlagan, serveras räkorna heta och fräsande, direkt från pannan, med eller utan skal. De här heta räkorna är allra godast varma, men kan också serveras kalla.

Tapas: Friterade bläckfiskringar

Friterad tioarmad bläckfisk eller hela små bläckfiskar serveras ofta som tapas. På spanskt manér marinerar vi dem i vitlök och sherryvinäger före fritering. Planera i god tid, bläckfisken ska marinera i 2 timmar.

Tapas: Spenat- och potatistortilla

En av de mest kända spanska rätterna är tortilla, tunn omelett som steks på båda sidor. Den här består av potatis, spenat och chili och passar med sin milda smak ihop med nästan alla andra tapas som chark, tonfisk, räkor eller grönsaker.

Tapas: Albondigas i tomatsås

Köttbullarna i Spanien, albóndigas, är mer kryddstarka än svenska och kryddas med det speciella paprikapulvret Pimentón de la vera. Albondigas serveras i en härlig tomatsås kryddad med sherry.

Tapas: Pimientos del padrón

De här små gröna pepparfrukterna, pimentos del padrón, är milda i smaken, inte alls som chilepeppar, utan mer åt paprikahållet.  Har du tur hittar du dem i en välsorterad livsmedelsbutik. Stek dem alldeles strax före servering, de ska serveras varma.