Det var Fia, min arbetskamrat från delikatessdisken på Tempo i Finspång, som lärde mig laga lemon curd. Hennes familj hade brittiskt ursprung och hon hade lärt sig hemma hur man lagar en god citronkräm att bre på rostat bröd. Färgen på krämen bestämmer äggen.
Lemon curd är även god att blanda i glass eller som fyllning i bakverk.
Gör så här
- Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut citronsaften.
- Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål.
- Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -saft. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
- Skär smöret i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Ta av curden från värmen och låt svalna.
- Fyll upp curden på burken. Förvara i kylskåp. Lemon curd håller ca 1 månad i kyl.
Serveringstips
Några tips på hur du kan använda lemon curd
»Lyxgegga med färska bär
»Glass med lemon curd, grädde och smultron
»Pavlova, klassisk